“Het bestuur van Sdo tafeltennis heeft mij de opdracht gegeven om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om ons te vestigen op Curaçao. Uiteraard ben ik vereerd met deze opdracht en ben, geheel op eigen kosten, naar Curaçao gegaan. En omdat ik niet graag alleen reis, hield mijn vrouw Astrid me gezelschap. Voor een grondig onderzoek had ik 3 weken uitgetrokken.

Om te weten of tafeltennis leeft op het eiland, heb ik via Google de tafeltennisorganisatie CTTB opgespoord en contact gelegd. Met penningmeester Dik maakte ik een afspraak. De enige club op het eiland is gevestigd in een mooi gebouw, eigendom van de club.
Leuke detail: als clubkampioen ben je ook direct nationaal kampioen en mag je meedoen met de wereldkampioenschappen.

De club heeft mooie speeltafels, die komen via een spelend lid rechtstreeks uit China. Het zeil heeft een moderne kleur waardoor alles er erg professioneel uitziet.Dak is net vernieuwd. Airconditioning komt alleen van geopende deuren, dit beïnvloedt de richting van de bal wel een beetje, maar daar heeft iedereen last van.

Kennis making met de voorzitter Dhr. Napi Boekhoud, hij is vol overgave bezig om alles nog mooier te maken en eventueel medegebruikers te zoeken, zoals BSO of voor feestjes en partijtjes, kortom dezelfde zorgen als in Nederland. Aantal leden rond de 165 is een leuke groep bestaand uit jeugd tot bejaard. Competitie spelen is dus onderling en je kan elke avond spelen.

Natuurlijk moest ik ook fysiek onderzoeken of tafeltennis spelen hier wel mogelijk is voor Sdo’ers. Diverse partijtjes gespeeld en aanzienlijk meer vocht verspeeld als in Nederland, uitslagen verdeeld positief. Op de 2e avond van het onderzoek op locatie, na eerst gespeeld te hebben met wisselend resultaat, heb ik in de kantine de kampioenen muur ontdekt en daar een foto op gevonden van Bep Holster, jawel onze ‘eigen’ Bep. Veel van de aanwezige oudere spelers kennen Bep en doen haar de hartelijke groeten.
Op de 3e avond ben ik eindelijk eindelijk geacclimatiseerd en dat is aan de uitslagen te merken.De 4e en laatste avond ging eigenlijk het beste. Iedere keer erg hartelijk ontvangen en tegen veel verschillende spelers gespeeld en een bijzondere ervaring opgedaan.

Conclusie onderzoek tafeltennis voor Sdo leden op Curaçao geschikt of ongeschikt :
Tafeltennis leeft op het eiland, er is een enthousiaste groep die aan de kar trekt. Het advies om als club te verhuizen is negatief
Voor heel kort verblijf ook beter van niet. Voor individueel of groepsverband 3 weken of meer zeker geschikt. Voor individueel permanent ook geschikt. Advies aan SDO tafeltennisleden: Als je beslist om te verhuizen neem dan zonnebrandcreme factor 50 mee en vermijdt direct contact met de zonnestralen.

Astrid en ik zijn onze gastvrije gastheer Dik zeer dankbaar en natuurlijk zijn lieve vrouw Moraima. Wij zijn met Moraima en Dik nog bij een live voorstelling van Tante Es (Jörgen Raymann) geweest. Dat was een zeer geslaagde avond in het gerestaureerde landhuis het Brievengat. Wij hebben ook nog 2 voor Nederland nieuwe sporten ontdekt: Flyboard en Beachtennis (zie ook foto’s). Gelukkig was er nog tijd om het eiland te verkennen wij hebben veel baaitjes bezocht en gesnorkeld, veel mooie vissen gezien en de havenstad Punda en Otrabanda verkent. Eten in de havenstad kan je voor Nederlandse begrippen oedkoop doen, voor € 20.- pp heb je gegeten en gedronken. Wij hebben de start van Swim for the roses gezien, zwemmen voor een goed doel. Al met al ben ik blij dat ik het verzoek van het bestuur heb aangenomen en ik hoop dat SDO Tafeltennis hier weer veder mee kan. SDO is in ieder geval uitgenodigd door de CTTB om in januari 2015 een wedstrijd tegen de CTTB te spelen. Dus wie daarvoor interesse heeft moet zich bij mij melden.”

Klik hier voor alle foto’s

Groeten vanuit een koud Nederland,
Onderzoeksteam Astrid en Ton